EL CEL DE PLOM

UN CEL DE PLOM

La vida de Neus Català, la darrera supervivent catalana dels camps d’extermini de Ravensbrück, és la història viva d’un segle i d’una lluita constant. Els seus records, novel·lats per Carme Martí amb una sensibilitat i una intensitat extraordinàries, són autèntiques lliçons de vida convertides en una llarga història impossible de deixar de llegir.

Filla de pagesos del Priorat, Neus Català era una jove inquieta de vint-i-dos anys quan va esclatar la Guerra Civil espanyola. En aquelles circumstàncies i amb les seves ganes d’ajudar, es va fer responsable sanitària d’una colònia de 182 nens. Amb ells va emprendre el dur camí de l’exili a França, on es va enamorar i va col·laborar amb la Resistència. Quan va ser capturada per les SS i deportada als camps de Ravensbrück i Holleischen. Neus Català va conèixer l’infern, i va sobreviure a l’horror dels camps de concentració gràcies a la força moral, a  la solidaritat i la germanor sense límits.

Envoltada de dones amigues i de dones desconegudes que patien el mateix destí que jo, em sentia sola i a la vegada que em sabia acompanyada. En la nostra immensa solitud ens teníem les unes a les altres

Neus Català va decidir explicar,  de nou, les seves memòries perquè Carme Martí en pugui fer una novel·la on s’aboquen tots els records d’una vida marcada per la lluita i la supervivència.