DARRERA LES BARRICADES

A l’any 1936 el periodista John Langdon-Davies es va comprometre a defensar la llibertat de la segona República una vegada esclatada la Guerra Civil espanyola amb una sèrie d’articles i conferències al seu Regne Unit natal. La seva indignació en vers la falta d’implicació de les forces veïnes en el conflicte, el va portar a recórrer el territori republicà intentant impregnar-se de l’esperit llibertari per poder descriure amb fidelitat la defensa de l’aixecament militar.

En el relat, al principi va a una manifestació del dia del treballador a Madrid, on troba molta il·lusió de la gent per un futur millor que el sorprèn gratament. Posteriorment volta per vàries ciutats espanyoles parlant amb testimonis diversos, tot i que la base del llibre s’esdevé a Barcelona, ciutat on veu les vagues dels sindicalistes, l’assassinat dels famosos germans Badia al carrer Muntaner o els menjadors de l’Hotel Ritz convertits en populars perquè mengessin els proletaris.

Amb pròleg de Paul Preston, Darrere les barricades és un bon llibre com a document de la guerra (que es pot llegir en català a Angle Editorial o en castellà a Península) i de la forma d’escriure d’aquells temps, on molts periodistes feien un recull d’idees sense gaire ordre. Per cert, que també inclou una entrevista amb el president Lluís Companys que li va fer al mateix palau de la Generalitat al principi de la guerra.

Darrere les barricades és més aviat una compilació atractiva d’idees de la guerra, que un llibre per llegir de principi a fi. És, en tot cas, un document imprescindible per estudiar la vida del costat revolucionari als primers dies de la batalla, on la moral era molt alta i ningú podia preveure el tràgic final dels esdeveniments.

Darrere les barricades / John Langdon-Davies / Angle Editorial / 1ª edición, 2009 / Trad. al català de Pau Domènech Cardona / 288 pàgines / ISBN 9788492758234

Detrás de las barricadas españolas / John Langdon-Davies / Editorial Península / 1ª edición, 2009 / 304 páginas / ISBN 9788483078938